Kjeldahl Azot – Protein tayin sistemi

Proteinler hayvansal ve bitkisel tüm canlı hücrelerinin, protoplazmasının yapısını oluştururlar. Metabolizmayı gerçekleştiren enzim ve hormonların bileşenleri de proteindir. Proteinsiz hayat olmaz. Karbohidratlar ve yağlar canlıların en önemli enerji kaynağıdır. Fakat bu besin öğeleri organizmada yeni dokuların yapılması ve onarımında proteinlerin yerini asla tutamazlar.

Kimyasal olarak 20 amino asitin birbirlerine peptid bağlarıyla bağlanması ve üç boyutlu yapı kazanması ile oluşan proteinlerin yapısında bulunan temel elementler karbon, hidrojen, oksijen, azot ve kükürttür. Gıdalarda toplam organik azot miktarı ya doğrudan doğruya azot olarak ya da protein olarak belirtilir.

Her gıdada farklı oranda protein bulunur. Gıdaların besin değerinin ve kalitesinin saptanmasında protein miktarının da belirlenmesi gerekir. Hayvansal ve bitkisel kaynaklı gıdalarda protein tayini için pek çok yöntem geliştirilniştir. Protein tayini için işletmenin iş yükü ve işletmede bulunan enstrümanlar, örneğin özellikleri ve homojenliği, analiz sonucunda istenen duyarlılık derecesi gibi faktörler göz önünde bulundurularak bu yöntemlerden biri seçilir.

Protein tayininde en çok kullanılan yöntem Danimarkalı kimyacı Johan Kjeldahl’ın geliştirdiği Kjeldahl yöntemidir. Kjeldahl yönteminin temel amacı gıdalardaki serbest azotun amonyum iyonuna çevrilmesidir Kjeldahl yöntemi ile yalnız gıdalarda değil hayvan yemleri, gübre ve çöpler gibi pek çok farklı örnekte azot ve protein tayini yapılabilir.

Rutin analizlerde proteinler ve amino asitler ayrı ayrı değil toplam ham protein olarak tayin edilmekte ve gıdalarda bulunan proteinlerin içerdikleri azot miktarına göre saptanan belirli bir faktörle çarpılarak ham protein miktarını saptanmaktadır.

Proteinler sadece hücredeki ribozomlarda amino asitlerden sentezlenen, ortalama % 50–55 karbon, % 6–7 hidrojen, % 20–23 oksijen, % 12–19 azot ve %0.2–3.0 kükürt içeren organik bileşiklerdir. Bazı proteinlerde bu temel elementlerden başka P, Fe, Zn, Cu gibi elementler de bulunabilmektedir. Proteinler 20 amino asitin birbirlerine peptid bağlarıyla bağlanması ve üç boyutlu yapı kazanmaları ile oluşmuştur. Her protein değişik sayı ve çeşitte aminoasit içerir.

Bazı gıdaların 100 g’ında bulunan protein miktarları %: Dondurma 4.5 Ekmek 9.1 Domates 1.1 Yoğurt (tam yağlı) 3.5 İrmik 11.4 Karnabahar 2.7 Beyaz peynir 15.4 Bisküvi 6.6 Ispanak 3.3 Süt (yağlı-inek) 3.3 Makarna 12.5 Mantar 2.7 Dana eti 19.1 Tarhana 12.2 Bezelye 6.3 Koyun eti 16.5 Ceviz 14.8 Havuç 1.1 Piliç eti 23.4 Fındık 12.6 Mısır 10.0 Alabalık 18.3 Nohut 20,5 Portakal 1.0 Palamut 24.0 Kuru fasülye 22.3 İncir 1.2 Sucuk 21.4 Mercimek 24.7 Kiraz 1.3 Pastırma 29.5 Barbunya 22.9 Üzüm 0.6 Salam 23.8 Soya fasülyesi 34.1 Elma 0.2 Yumurta 12.1 Tahin helvası 13.5

Kjeldahl Yöntemi İle Protein Tayininin İlkesi

Azot içeren örneğin belli bir miktarının H2SO4ile yakılarak içindeki tüm azotun (NH4)2SO4’ a dönüştürülmesi, çözeltinin bazikleştirilmesi ve açığa çıkan NH3’ın damıtılıp belli standart bir asit çözeltisi içinde toplandıktan sonra nötrleşmeyen fazla asit miktarının titrasyonla saptanmasıdır. Kısaca Kjeldahl yönteminin temel amacı gıdalardaki serbest azotun amonyum 9 iyonuna çevrilmesidir.

Gösterilen sonuç sayısı: 11

Infrared hızlı yaş yakma unitesi Behr Labor Technik Inkjel 1225M

Aynı anda 12 Adet numune ile çalışabilme. ×           Sistem infrared ısıtıcılı olduğundan yakma süresi daha kısadır. ×           Standart sıcaklıkta 380 °C veya

Infrared hızlı yaş yakma unitesi Behr Labor Technik Inkjel 625M

Aynı anda 6 Adet numune ile çalışabilme.          Sistem infrared ısıtıcılı olduğundan yakma süresi daha kısadır.  

Kjeldahl Azot – Protein tayin sistemi Behr Labor Technik S1

×           Otomatik buhar jeneratörü ×           Basınç göstergesi ×           Tank için otomatik seviye kontrolü ×           Sesli ve görsel hata uyarısı ×           Soğutma suyu ve enerji tasarrufu

Kjeldahl Azot – Protein tayin sistemi Behr Labor Technik S2

×           Otomatik buhar jeneratörü ×           Basınç göstergesi ×           Tank için otomatik seviye kontrolü ×           Sesli ve görsel hata uyarısı ×           Soğutma suyu ve enerji tasarrufu

Kjeldahl Azot – Protein tayin sistemi Behr Labor Technik S3

×           Otomatik buhar jeneratörü ×           Basınç göstergesi ×           Tank için otomatik seviye kontrolü ×           Sesli ve görsel hata uyarısı ×           Soğutma suyu ve enerji tasarrufu

Kjeldahl Azot – Protein tayin sistemi Behr Labor Technik S4

×           Otomatik buhar jeneratörü ×           Basınç göstergesi ×           Tank için otomatik seviye kontrolü ×           Sesli ve görsel hata uyarısı ×           Soğutma suyu ve enerji tasarrufu

Kjeldahl Azot – Protein tayin sistemi Behr Labor Technik S5

×           Otomatik buhar jeneratörü ×           Basınç göstergesi ×           Tank için otomatik seviye kontrolü ×           Sesli ve görsel hata uyarısı ×           Soğutma suyu ve enerji tasarrufu

Kjeldahl Azot – Protein tayin sistemi Mikrotest

Kjeldahl Azot – Protein tayin sistemi Mikrotest Kjeldahl yöntemini kullanarak azot protein analizi için kullanılır. Uçucu asitlerin, kükürt dioksitin, TVB-N’nin,

Kjeldahl Azot Protein Tayin Cihazı Nükleon NAP-1000

Kjeldahl azot protein tayin cihazı Programlanabilir mikro proses kontrollüdür Cihazın ekranı LCD olup gösterge alfa numerik ve tuşları dokunmatiktir Kjeldahl

Yarı otomatik ham selüloz ekstraksiyon ünitesi Behr Labor Technik CF

Hızlı analiz Tek cihazda kaynatma, durulama ve filtreleme Belirleme sırasında numune kaybı yok Birkaç veya tek numunenin işlenmesi Güvenilir sonuçlar

Yaş Yakma Ünitesi Nükleon NAP-100

Cihazın dış gövdesi paslanmaz çelikten üretilmiştir ve ısı yalıtımlıdır. Kjeldahl azot protein tayin cihazı aynı anda 4-6-8-12-20 farklı numune ile çalıştırılabilir.