Blog

Gıda Alerjisi Farkındalığı (Alo 174)

gıda alerjisi

Gıda Alerjisi Farkındalığı

Mayıs, Alerji Farkındalık Ayıdır ve gıda alerjileri ve alerjisi olanları nasıl güvende tutacakları hakkında daha fazla bilgi edinmek için harika bir zamandır.

Yapılan araştırmalara göre yetişkinlerin yüzde 2’si ve çocukların yüzde 4 ila 8’inin bazı gıdalara karşı alerjileri bulunmaktadır. Bu bireyler için, vücutlarının normalde güvenli olan bu yiyeceklere ürettiği bağışıklık tepkisi ciddi hastalıklara ve hatta ölüme yol açabilir. Gıda Alerjisi reaksiyonlarının yaklaşık %90’ına 8 gıda neden olur: süt, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri, ağaç yemişleri, yer fıstığı, buğday ve soya fasulyesi

Bu reaksiyonları önlemenin tek yolu, alerjiniz olan alerjenleri içeren gıdalardan tamamen kaçınmaktır; ancak bu zor olabilir çünkü birden fazla malzemeden oluşan birçok yiyeceği yiyoruz ve genellikle evlerimizin dışında başka kişiler tarafından hazırlanan yiyecekleri de sıklıkla yiyoruz. Gıda alerjisi risklerini etkili bir şekilde iletmenin yanı sıra etiketleri okumak ve anlamak, gıda alerjisi olanların korunmasında çok önemli olabilir.

Bir gıda alerjisi, vücudun bağışıklık sistemini içeren, gıdaya verilen özel bir tür kötü reaksiyondur. Bağışıklık sistemi, belirli bir yiyeceğe karşı alerjik bir antikor üretir. Bu yiyecek yendiğinde ve antikora bağlandığında, alerjik bir tepki vardır.

Gıda alerjisinin belirtileri nelerdir? En yaygın belirtiler:

  • Kurdeşen, kaşıntı veya deri döküntüsü
  • Dudakların, yüzün, dilin ve boğazın veya vücudun diğer kısımlarının şişmesi
  • Hırıltı, burun tıkanıklığı veya nefes almada güçlük
  • Karın ağrısı, ishal, mide bulantısı veya kusma
  • Baş dönmesi veya bayılma

Bazı durumlarda, gıda alerjisi olan bir kişi, anafilaksi adı verilen ciddi, hayatı tehdit eden bir alerjik reaksiyon yaşayabilir.

  • Akciğerlerdeki dar hava yolları
  • Kan basıncının ciddi şekilde düşmesi ve şok (“anafilaktik şok”)
  • Boğazın şişmesiyle boğulma

Her yıl, anafilaksinin şu sonuçlara yol açtığı tahmin edilmektedir:

  • 30.000 acil servis ziyareti
  • 2.000 hastaneye yatış
  • 150 ölüm

Riskleri azaltmak için FDA, düzenlediği tüm gıdalardaki başlıca alerjenik bileşenlerin doğru şekilde etiketlenmesini gerektirir. FDA, et, kümes hayvanları ve belirli yumurta ürünleri dışındaki tüm yiyecekleri düzenler. FDA tarafından düzenlenen gıda etiketleri, gıdanın sekiz ana gıda alerjeninin herhangi bir bileşenini içerip içermediğini açıkça belirtmelidir:

  • Süt
  • Yumurtalar
  • Yer fıstığı
  •  Badem, ceviz ve ceviz gibi ağaç yemişleri
  • Soya fasulyesi
  • Buğday
  • Balık
  • Yengeç, ıstakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünleri

Bu gıda alerjisine sebep olan alerjenleri Alerjen Kontrol Kiti 3M™ Clean-Trace™ Pro-Tect™ ALLTEC60 ile 15 dakika içerisinde tespit edebilirsiniz.

Gıda alerjisi olan kendinizi veya aile üyelerini korumak için tüm önlemleri almayı unutmayın. Reaksiyona neden olan yiyecek maddelerinden kaçınmanın yanı sıra, gıda alerjisi olan kişilere şunları tavsiye ediyoruz:

  • Yiyecek alerjisi olduğunu belirten bir tıbbi uyarı bileziği veya kolye takın.
  • Ciddi sonuçları önlemeye yardımcı olmak için erken anafilaksi semptomları sırasında derhal epinefrin (adrenalin) uygulamak için Epi-kalem gibi bir otomatik enjektör taşıyın.
  • Bir Gıda Alerjisi reaksiyonu yaşarsanız derhal tıbbi yardım isteyin.

Gıda Alerjisi önlemi, Etiketlerde İçerik ve İfadelerinin Okunması

İki veya daha fazla bileşen içeren tüm gıda ürünleri , federal düzenlemelere göre, tüm bileşenleri ortak veya genel isme göre azalan üstünlük sırasına göre listeleyen bir içerik beyanına sahip olmak zorundadır.

Alerjen içerebilecek gıdalardan kaçınmanın en iyi yolu etiketlerdeki içerik maddelerini okumaktır. Örneğin, bazı işlenmiş et ve kümes hayvanı ürünleri (örneğin sosisli sandviçler, tavuk kanadı ve konserve çorba), yağsız kuru süt veya hidrolize buğday proteini gibi bilinen alerjenik bileşenlerle formüle edilebilir. USDA’nın Gıda Güvenliği ve Denetleme Hizmeti (FSIS) bir et veya kümes hayvanı ürününde içerik beyanında listelenmeyen bir alerjen tespit ederse, ürün geri çağrılır.

gıda alerjisi

gıda alerjisi

Bir gıda ürününün içindekiler tablosunda yer almayan bir alerjen içerdiğine inanıyorsanız ne yapmalısınız? 

İlk olarak, bilinen bir gıda alerjisi olan biri yemek yerken veya sonrasında semptomlar yaşamaya başlarsa, derhal tedaviye başlamalı ve semptomlar ilerlerse yakındaki bir acil servise gitmelidir. Anafilaksinin (alerjik reaksiyon) erken semptomları sırasında bir oto enjektör (EpiPen) tarafından epinefrinin hızlı uygulanması, ciddi sonuçların önlenmesine yardımcı olabilir.

Bildirilmemiş alerjenlere sahip olabilecek et, kümes hayvanları ve yumurta ürünleriyle ilgili yardım için ALO 174 hattını arayabilirsiniz. Alo 174 Hattı 7/24 hizmet vermektedir. Şikayetler Alo 174 hattını arayarak, alo174@tarimorman.gov.tr adresine e-posta gönderilerek, Alo174 mobil uygulaması veya web adresi üzerinden canlı destek yoluyla,  Alo174 Whatsapp (0 501 174 01 74)  ve Bip ihbar hatları üzerinden oluşturulur.

Alo174 Gıda hattına gıda güvenilirliği ile ilgili her türlü ihbar, şikayet ve bilgi alma başvuruları yapılabilir.

•    İhbar; gıda ile ilgili mevzuata aykırı iş  yapan şahsı veya yapılan işi yetkili makama bildirmeyi,
•    Şikayet;  tüketilen gıdalar  veya  gıda işletmeleri  ile ilgili yaşanan problemleri bildirmeyi,
•    Bilgi Alma; gıdalarla ilgili öğrenmek istediği konular hakkında hizmet almayı ifade eder.
Şikayet kaydı oluşturabilmek için öncelikle; şikayet edilen işletmenin açık adresi, şikayet edilen işletmenin tabela  adı, şikayetin açık ve net ifade edilmesi gerekmektedir.
Şikayetlerin sonuçlandırılma süresi; şikayetin risk durumuna ve şikayetin iletildiği il müdürlüğünün yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Bu süre Türkiye genelinde ortalama 15 gündür.
Ulaştırdığınız şikayetlerin takibi; şikayet sahibi tarafından Alo 174 hattı aranarak ya da T.C. Kimlik Numarası iletilerek www.alo174.gov.tr adresinden yapılmaktadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir