Blog

GDO-GMO Analizleri

9k=

GMO; Genetically Modified Organism ifadesinin kısaltmasıdır ve Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) anlamına gelmektedir.

Çok eski zamanlardan beri, üstün özelliklere sahip yeni bitki türleri ellde edebilmek için türler arası çaprazlama yönteminin sıklıkla kullanıldığını gıda tarihinde belgeleyebilir, örnekleyebiliriz. Fakat teknolojinin ilerlemesiyle çaprazlama yerini, bitkilerin genetik özellikleriyle oynamasına ve farklı kaynaklardan bitkilere gen aktarımı yapılmasına bırakmıştır. Bu çalışmaların ana hedefleri, bitkinin normal gelişimini etkilemeden, bitkiye farklı özelliklerin kazandırılması olsa da günümüzde gelinen nokta insan sağlığının hiçe sayılması boyutundadır.

İlk genetik oynamalar, domateste yapılmış, yumuşamasına neden olan bir enzimin üremesi durdurulmuştur.

Genetiği değiştirilen bitki türleri listesinde genel olarak soya, mısır, pamuk, pirinç, patates, şeker pancarı ve keten tohumu başı çekmektelerdir. Avrupa Birliği ülkelerinde GDO içeriği eğer yüzde 0,9’un üzerinde ise, etiketlenmesi zorunludur. Diğer ülkelerde böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. 

GDO analizlerinde; ELIZA tekniği ile GDO’ya özgü bir proteinin aranması ve Moleküler biyoloji teknikleri olarak iki temel yöntem bulunmaktadır.

 

wbyfcppwzvoqaaaaaasuvork5cyii=

ELISA tekniğinde sadece tek bir tip protein tespit edilmektedir ve bu durum, etkin bir tarama için birçok analizin yapılmasını gerekli kılar. Moleküler biyoloji tekniğindeyse daha geniş bir tarama alanı bulunur ve daha yaygın kullanılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir