Renk, koku ve tat gibi özelliklerin incelenmesi, fiziksel analizler başlığının altındadır. Bu sayılanlar gıda ürünlerinin kalitesini, dolayısıyla doğrudan insan sağlığını etkilemektedir. Laboratuvarlarda gerçekleştirilen fiziksel analiz çalışmaları gıdaların tüketime uygun olup olmadığını belirler.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na göre: gıda ürünleri, gıda katkı maddeleri, yemler, yem katkı maddeleri, içme suları, su ürünleri ve gıda ile temas eden plastik ambalaj malzemeleri bu gruba girer.
Gıda ürünlerine zararlı mikroorganizmalar, istenmeyen kimyasal maddeler (tarım ilacı kalıntıları vb.) taş, toprak, cam, metal ve tahta parçaları gibi fiziksel maddeler sıklıkla karışmaktadır. Fiziksel analizler, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar, Türk Gıda Kodeksi ve ilgili diğer yasal düzenlemeler esas alınarak yapılmalıdır.
Temelde gıdaların renk, koku, tat ve görünüş özellikleri dışında, aynı başlık altında; nem ve kurumadde oranı, briks (suda çözünen kuru madde miktarı), kırılma indisi, özgül ağırlığı, tane ve boyutsal analizleri gibi başka fiziksel analizler de yapılmaktadır.