Blog

E. coli ve Gıda Güvenliği 2021

e. coli

E. coli ve Gıda Güvenliği

e. coli

e. coli

E. coli türlerinin çoğu zararsız olsa da bazıları sizi hasta edebilir. İshale neden olan E. coli türleri ve enfeksiyon olasılığınızı düşürmek için neler yapabileceğiniz hakkında biraz bilgilenelim.

Escherichia coli?

Escherichia coli ( E. coli ), insanların ve hayvanların bağırsaklarında ve çevrede bulunan bir bakteri grubudur; gıdalarda da bulunabilirler.

Çoğu E. coli zararsızdır ve sağlıklı bir bağırsak sisteminin parçasıdır. Bununla birlikte, bazıları ishal, idrar yolu enfeksiyonları, solunum yolu hastalıkları, kan dolaşımı enfeksiyonları ve diğer hastalıklara neden olur. Hastalığa neden olabilecek E.coli türleri, kontamine yiyecek veya su yoluyla ve hayvanlarla veya insanlarla temas yoluyla yayılır.

Diyare hastalığına neden olan iki tür E. coli, Shiga toksin üreten E.coli (STEC) ve enterotoksijenik E. coli’dir (ETEC).

STEC, Shiga toksini üreten bir E. coli grubudur. Bu toksin, insanların kanlı olabilen ishale sahip olmasına neden olur. E.coli enfeksiyonlarının salgınları hakkında raporlar duyduğunuzda , genellikle STEC O157 adlı bir türden bahsediyor olurlar.

ETEC, dünya çapında, özellikle çocuklar arasında ishalinin önde gelen nedenidir ve “gezgin ishali” olarak da bilinir.

Kimlerin E. coli enfeksiyonu kapma olasılığı daha yüksektir?

Zararlı E. coli’den herkes hastalanabilir, ancak bazı kişilerin enfeksiyon riski artmıştır. Bu insanlar:

  • 65 yaş ve üstü yetişkinler
  • 5 yaşından küçük çocuklar
  • Hamile kadınlar
  • Bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler
  • Belirli ülkelere seyahat eden kişiler.

E. coli enfeksiyonlarının belirtileri nelerdir?

e. coli

e. coli enfeksiyonu

STEC : Çoğu insanda şiddetli olabilen kanlı ishal ve mide krampları vardır. Bazı kişilerde de kusma olabilir. Yüksek ateş nadirdir. Belirtiler genellikle 5-7 gün sürer.

ETEC : Çoğu insanda mide krampları ve sulu ishal vardır. Belirtiler genellikle 3-4 gün sürer.

Doktorunuza başvurun; İshal veya en fazla 2 gün, kanlı dışkı süren kusma, 38,5 °C’den daha yüksek ateş veya çok az veya hiç idrara çıkamama, aşırı susama, aşırı ağız kuruluğu, baş dönmesi ya da dahil dehidrasyon belirtileri varsa hemen doktorunuza başvurun.

E.coli enfeksiyonu olan çoğu insan, herhangi bir özel tedavi olmaksızın iyileşir. Doktorunuzun antibiyotik reçete edip etmediği, sahip olduğunuz E.coli enfeksiyonunun türü ve enfeksiyonunuzun ciddiyeti dahil olmak üzere birkaç faktöre bağlıdır .

STEC enfeksiyonunu tedavi etmek için antibiyotikler kullanılmamalıdır. Bazı antibiyotiklerin alınması, daha fazla Shiga toksini üretilmesine veya salınmasına neden olabilir ve bu da böbrek hasarı olasılığını artırabilir.

E. coli enfeksiyonu

E. coli enfeksiyonunu nasıl önleyebilirim?

  • Ellerinizi sabun ve akan su ile iyice yıkayın.
  • Yiyecekleri hazırlarken gıda güvenliğine yönelik dört adımı izleyin: temizleyin, ayırın, pişirin ve soğutun.
  • Bir gıda termometresi kullanın. Dış yüzeyin güvenli bir minimum pişirme sıcaklığına ulaştığından emin olun.
    • En az 160 ° F (70 ° C) iç sıcaklıkta kıyma, dana eti ve kuzu eti pişirin.
      • Köftelerin sıcaklığını kontrol etmenin en iyi yolu, termometreyi merkeze ulaşana kadar saplamaktır.
    • Biftekleri ve rostoları en az 145 ° F (62.6 ° C) iç sıcaklıkta pişirin ve ızgaradan veya ocaktan çıkardıktan sonra eti 3 dakika dinlendirin.
      • Bifteklerin veya rostoların en kalın yerindeki sıcaklığı kontrol edin.
  • Çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi, tezgahları, kesme tahtalarını ve mutfak eşyaları sabun ve suyla iyice yıkayarak çapraz bulaşmayı önleyin.
  • Göllerde, göletlerde, akarsulardaki arıtılmamış suyu içmeyin.
  • Yüzme havuzları ve arka bahçedeki “çocuk” havuzlarında yüzerken veya oyun oynarken suyu yutmayın.
  • Çiğ hamur yemeyin.
  • Yurtdışına seyahat ederken yiyecek ve su konusunda önlem alın.

Hayvanlardan E. coli enfeksiyonunu nasıl önleyebilirim?

  • Hayvanat bahçelerinde, çiftliklerde, fuarlarda ve hatta arka bahçenizde olanlar da dahil olmak üzere, hayvanların etrafında güvenli bir şekilde oynayın.
    • Ellerinizi sık sık yıkayın.
    • Güvenli bir şekilde yiyin ve için.
      • Yiyecek ve içecekleri hayvan alanlarından uzak tutun.
    • Çocukları hayvanların yanında güvende tutun.
      • Çocuklar, hayvanların yanında her zaman yetişkin gözetimine ihtiyaç duyar.

Tehlikeli Bir Komplikasyon

STEC O157 enfeksiyonu teşhisi konan kişilerin yaklaşık % 5-10’u hemolitik üremik sendrom (HÜS) olarak bilinen yaşamı tehdit eden bir komplikasyon geliştirir. (bir tür böbrek yetmezliği) Bir kişinin HUS geliştirdiğine dair işaretler şunları içerir:

  • Daha az sıklıkta idrara çıkma
  • Çok yorgun hissetmek
  • Yanaklarda ve alt göz kapaklarının içinde pembe rengi kaybetmek

HÜS’li kişiler hastaneye kaldırılmalıdır çünkü böbrekleri çalışmayı bırakabilir ve başka ciddi problemler geliştirebilirler. HÜS’li çoğu insan birkaç hafta içinde iyileşir, ancak bazıları kalıcı sağlık sorunları yaşar veya ölür.

Rengine bakarak etin güvenli bir şekilde pişirilip pişirilmediğini anlayamazsınız.

Sorun: Her dört hamburgerden biri, 71° C’ lik güvenli iç sıcaklığa ulaşmadan kahverengiye dönüyor.

Çözüm:  Yemenin güvenli olup olmadığını kontrol etmek için bir gıda termometresi kullanın.

Daha fazla bilgi

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir