Çalkalamalı İnkübatörler

Çalkalamalı inkübatörler, laboratuvar koşullarında, özellikle mikrobiyoloji, moleküler biyoloji, biyokimya ve hücre kültürü çalışmalarında esas alınan cihazlardır. Bu inkübatörler, örneklerin belirli bir sıcaklıkta çalkalanarak inkübe edilmesine olanak tanıyan teknolojik cihazlardır.

Çalkalamalı inkübatörler, hücre büyümesi, mikrobiyal kültür çalışmaları, hücre ayrımı ve çözelti karıştırma gibi uygulamalarda kullanılır. Çalkalama işlemi, kültür medyasındaki besinlerin homojen bir şekilde dağılmasını sağlar, bu da hücrelerin ve mikroorganizmaların daha düzenli ve etkili bir şekilde büyümesine yardımcı olur.

Bu cihazlar genellikle sıcaklık, çalkalama hızı ve çalkalama süresi gibi parametreleri ayarlamaya olanak tanır. Dijital kontrol paneli, kullanıcılara bu parametreleri hassas bir şekilde kontrol etme olanağı verir, bu da deneylerin ve analizlerin daha güvenilir ve tekrarlanabilir olmasına katkı sağlar.

Çalkalamalı inkübatörlerin sunduğu bu avantajlar, biyoteknoloji, farmakoloji ve tıbbi araştırmalarda, bilim insanları ve araştırmacılar tarafından, hücre davranışlarını, gen ifadelerini ve metabolik yolları anlamak için kullanılır. Homojen çalkalama ve kontrollü inkübasyon koşulları sayesinde, çalkalamalı inkübatörler, bilimsel araştırma ve geliştirmenin vazgeçilmez bir parçasıdır

Hangi inkübatörü seçmeliyim?

Laboratuvar inkübatörleri,

Numuneleri inkübe etmek için kullanılırlar. İnkübasyonun yapıldığı ve sıcaklığı ayarlanabilen yalıtımlı kabinlerdir. Gerekli şartlar için, soğutmalı, fanlı, karbondioksitli, çalkalamalı gibi farklı tipleri bulunmaktadır. Mikroorganizmaların kültür ortamlarına ekilip çoğalmalarını gözlemleyebilmek için, belirli bir sıcaklıkta tutulmaları gerekmektedir. Bu amaç için kullanılan aletlere etüv veya inkübatör denilmektedir. Sağlıklı bir inkübatör, sabit ve homojen bir ısı sağlamalıdır. Maksimum ±0,5° C’ lik bir fark kabul edilebilir. Bu sebeple inkübatörde termostat bulunur ve termostat ayarlanana sıcaklık derecesini muhafaza etmektedir. Cihazların maksimum + 100 ° C'ye kadar ısıtma sağlarlar.

İnkübasyon Nedir?
İnkübasyon; besiyerine ekimi yapılmış mikroorganizmaları, üreyebilecekleri optimum sıcaklıkta, etüv ya da inkübatör adı verilen cihazlarda, belirli bir süre tutma işlemidir. Bu süre, mikroorganizmanın katı besiyerlerinde tipik koloni yapılarını oluşturmasına kadar geçen süre; sıvı besiyerinde ise mikroorganizmanın bulanıklık göstermesine kadar geçen süredir. İnkübasyon, kültür elde etme işleminin son aşamasıdır. Mikroorganizmaların besiyerlerinde üremelerini sağlamak için inkübasyon süresince gerekli olan ısı, nem, oksijen, karbondioksit vb. ihtiyaçlar karşılanır ve mikroorganizmaların üremeleri gerçekleştirilir.

İnkübatör

Doğal hava sirkülasyonlu
inkübatörler

 

Fanlı İnkübatör

Fanlı İnkübatörler ile
homojen dağılım

 

Soğutmalı İnk.

Maksimum aralık
-10 ... + 100 °C

 

Çalkalamalı İnk.

10 - 300 Rpm hızlı
Ortam sıc ... + 100 °C

 

CO2 İnkübatör

% 0-20 CO2
% 88 - 97 Nem

 

Peltier İnkübatör

Mükemmel stabilite
Mükemmel homojenlik

 

Sıkça Sorulan Sorular

Laboratuvar inkübatörleri; mikrobiyolojik belirlemeler için örneklerin inkübasyonu, yüksek kullanım sıcaklıklarına maruz kalan malzemelerin termal direncinin test edilmesi, antikorlar üzerinde testler, bakteriler üzerinde testler, kristalleşmenin gözlemlenmesi, termofillerin geliştirilmesi, gıda endüstrisinde denatüre edici testler gibi uygulamalar için kullanılırlar.

 

Deneyimlerimize göre, laboratuvar inkübatörleri veteriner tıbbında birçok laboratuvar testi için kullanılmaktadır. POLEKO cihazları ülkemizdeki her türlü veteriner cerrahi ve veteriner muayenehanesi tarafından en çok tercih edilenürünlerdir.

 

Laboratuvar inkübatörleri bir ısıtıcı / ısıtıcılarla (modelin boyutuna bağlı olarak) donatılmıştır, bu nedenle ana görevleri, çalışma odasındaki yükü ısıtma işlemidir. Doğal ve fanlı İnkübatörlerimizde bir soğutma sistemi yoktur, yani iç haznedeki sıcaklığı hızlı bir şekilde düşüremezler ancak ısıtma ve soğutma seçeneğine sahip başka cihazlar da sunuyoruz. Bunlar termostatik dolaplar , soğutmalı inkübatörler ve iklim odalarıdır. 

 

4 lt’lik ve 18 lt’lik inkübatörlerimiz bulunmakta. Bu inkübatörler hem tüketim hemde alan açısından çok avantajlıdırlar. Petrifilm gibi besi yerleri ile çalışıyorsanız, en küçük inkübatör bile size fazlasıyla yetecektir.

POL-EKO-APARATURA firmasında mevcut olan en küçük inkübatörler CL 15 (15 litre) ve CL 32 (32 litre) ‘dir. Her iki model de doğal hava sirkülasyonlu ( CLN ) ve cebri hava sirkülasyonlu ( CLW ) versiyonlarda mevcuttur . Bu modeller yalnızca SMART denetleyicisiyle kullanılabilir.

Laboratuvar inkübatörü (CL), numuneleri yüksek sıcaklıklarda inkübe etmek için kullanılır. Bu cihaz için sıcaklık aralığı, ortam sıcaklığının + 100 ° C’den + 5 ° C üzerindedir. İnkübatör biyolojik, kimyasal, tıbbi, farmasötik uygulamalara ve fiziksel laboratuvarlarda kullanım için tasarlanmıştır. Başka herhangi bir kullanım cihaza zarar verebilir ve sağlık için tehlike oluşturabilir. İnkübatörler, özellikle gıdaların hazırlanması veya tıbbi ürünler veya ekipmanların 93/42 / EEC (MDD) tarafından tanımlanan sterilizasyonu ve dezenfeksiyonu için kullanılmamalıdır. POL-EKO-APARATURA laboratuvar inkübatörleri doğal hava sirkülasyonuna ( CLN ) veya cebri hava sirkülasyonuna ( CLW) sahiptir.). Smart veya Smart PRO denetleyicili modeller mevcuttur.

ILW laboratuvar inkübatörleri , ortam sıcaklığından (maksimum aralık -10 … + 100 ° C) bağımsız olarak örnekleri sabit sıcaklık koşullarında inkübe etmek için kullanılır. İnkübatörün soğutmalı uygulama örnekleri: mikrobiyolojik testler, kesin olarak tanımlanmış sıcaklık koşulları altında bitki ve mikroorganizma ıslahı, numunelerin spesifik sıcaklık koşulları altında inkübasyonu, örneklerin BOİ testleri için inkübasyonu.

 

İdeal çözüm, hem soğutma hem de ısıtma sistemine sahip ILW laboratuvar inkübatörüdür , bu sayede ortam sıcaklığına bakılmaksızın cihazın çalışma aralığını -10 ila + 100 ° C arasında garanti eder.

 

Laboratuvar çalkalayıcıları, soğutmalı inkübatörlerle (ILW serisi) çalışmak üzere tasarlanmıştır. Bu durumda, GNZ seçeneği – dahili güç soketi satın almak gerekir.

 

Fotoperiyot (FOT) ve fitotron (FIT) aydınlatma fonksiyonları sayesinde, ILW soğutmalı inkübatörlerde gece gündüz simüle etmek mümkündür . FOT ve FIT işlevleri arasındaki temel fark, ilk durumda ışığın sadece açılıp kapatılabilmesi ve ikincisinde ek olarak yoğunluğunu kontrol edebilmenizdir. FOT fonksiyonu SMART versiyonunda inkübatörlerle , SMART PRO versiyonunda FIT fonksiyonuyla donatılabilir .

 

ILW inkübatöründeki soğutma sistemi bir kompresöre dayanırken, ILP inkübatörlerinde de hem soğutma hem de ısıtma işlevlerini gerçekleştirmek için Peltier efektini kullanan elektrikli cihazlar olan hücreler olarak da adlandırılan Peltier modülleri bulunur.

Termoelektrik soğutucular, bir nesnenin sıcaklığını çevre sıcaklığının altına düşürürken, çevredeki sıcaklık ne olursa olsun, nesne sıcaklığını dengede tutarlar.

İnkübatörün ILP Peltier modülü ile ana avantajları sessiz çalışma (cihaz tarafından üretilen gürültünün sınırlandırılması laboratuvardaki çalışma konforunu önemli ölçüde artırır), titreşimsiz (daha önce kompresör tarafından üretilen titreşim, Peltier hücreleri sayesinde ortadan kalkmıştır), homojenlik ve stabilite (soğutma sistemi çalışması) Peltier hücrelerine dayanarak mükemmel stabilite ve homojenlik sağlar. Ayrıca, ayarlanan sıcaklığa ulaşma süresi, örneğin kapıyı açtıktan sonra çok daha kısadır). İnkübatör Peltier hücreleri göre daha hafif ve daha küçük (soğutma sistemi, cihazın boyutları ve ağırlığı azaltmak için izin verir. İLP ayrıca çevre dostudur (kompresörü çıkararak, çevreye olumsuz etkisi olan soğutucu akışkanların kullanımı ortadan kaldırılmıştır).

 
 

Çalkalamalı inkübatörler, kontrollü sıcaklıkta homojen çalkalama imkanı sağlayarak, mikrobiyolojik ve biyoteknolojik araştırmalarda kritik bir role sahiptir. Hassas kontrol ve ayarlanabilir parametreleri ile bu cihazlar, hücre ve mikroorganizma büyümesi, gen ifadesi ve metabolik yol analizlerinde güvenilir ve tekrarlanabilir sonuçlar sunar.